MEDICUS - Dolnośląskie Centrum Laryngologii




Zakończenie budowy:
2017

Inwestor:
Medicus Aparatura i Instrumenty Medyczne

Powierzchnia:
8000 m2
 
MEDICUS to budynek o funkcji medycznej mieszczący klinikę laryngologiczną oraz klinikę chirurgii plastycznej i medycyny estetycznej.
Powstał w centralnej części Wrocławia, w dzielnicy Nadodrze, na granicy pomiędzy gęstą zabudową XIX i XX- wiecznych kamienic, zielonym skwerem i industrialnym terenem elektrociepłowni, na trójkątnej działce u zbiegu ulicy Kurkowej i ulicy zamykającej plac Strzelecki.

Główna idea zaproponowanej architektury budynku powstała na podstawie szczegółowej analizy uwarunkowań lokalizacji oraz funkcji. Budynek rozplanowany jest na rzucie trójkąta z zaokrąglonym narożnikiem kształtującym początek i jednocześnie zamkniecie tkanki miejskiej pierzei ulicy Kurkowej oraz placu Strzeleckiego.
Fasady wyznaczające pierzeje tych ulic zostały zaprojektowane jako ściany pełne z wyrazistym rytmem pionowych elementów, które stanowią solidny, rozpoznawalny element zamykający skrzyżowanie ulic, jednocześnie stanowią właściwą oraz symboliczną osłonę kliniki od zgiełku ruchliwej ulicy Kurkowej.
Trzecia fasada, na przeciwprostokątnej planu budynku została natomiast zaprojektowana jako w pełni transparentna ściana kurtynowa i stanowi naturalne otwarcie w kierunku starego miasta i zabytkowej zabudowy Nadodrza. Jednocześnie pełni rolę zapraszającą do budynku, wyznacza stronę głównego wejścia.

Poszczególne funkcje w budynku rozplanowano na 4 kondygnacjach nadziemnych i jednej podziemnej. Na parterze znajduje się strefa wejściowa wraz z barem bistro oraz klinika medycyny estetycznej i chirurgii plastycznej oraz apteka. Na pierwszym piętrze znajduje się przychodnia laryngologiczna, rozplanowana w ten sposób, że centralna część zamkniętą od góry naturalnym świetlikiem pełni rolę przestrzeni ogólnodostępnej dla pacjentów, natomiast gabinety lekarskie, pracownie diagnostyczne i strefa administracyjna zostały rozmieszczone z podziałem na strefy wzdłuż trzech zewnętrznych fasad budynku.
Piętro drugie, rozplanowane wokół wewnętrznego atrium z naturalną zielenią zajmuje oddział szpitalny z 12 pokojami dla 24 pacjentów oraz blok operacyjny z 2 niezależnymi, w pełni wyposażonymi salami operacyjnymi.
Trzecie piętro, z wewnętrznym tarasem stanowi część biurowa dla Medicus aparatura medyczna. Kondygnacja -1 to garaż podziemny oraz strefa techniczna. Wnętrza budynku zostały zaprojektowane wg. ścisłej zasady użycia materiałów, faktur i barwy dla podkreślenia i uporządkowania funkcji budynku. Połysk szkła, czystość bieli, gładkość corianu podkreślają funkcję ambulatoryjną, wymagającą sterylności, maksymalnego porządku i higieny . Kontrastujące z tym okładziny z naturalnego forniru drewnianego symbolizujące naturę, spokój, ciszę zastosowano natomiast w strefach diagnostyki aparatu słuchu i strefach biurowych.